De kat en de boom

Of: hoe Duitsers en Nederlanders elkaar prima aanvullen

Duitsers kijken graag de kat uit de boom. Dat kan handig zijn als met een nieuwe ontwikkeling een grote investering is gemoeid maar het kan er ook voor zorgen dat je voor de zekerheid maar in je comfortzone blijft. Nederlanders daarentegen staan ervoor bekend nieuwsgierig te zijn, nieuwe dingen zo snel mogelijk uit te willen proberen en overal voorop te willen lopen, ook en vooral als ondernemers. En laat het maar aan de Duitsers over om hiervoor een passend woord te bedenken: Innovationsfreude.

Als Nederlanders maken we ons leven daardoor over het algemeen aangenamer maar vreugde kan ook omslaan in spijt als we tegen kinderziektes aanlopen die ons werk of project bemoeilijken, vertraging en extra kosten veroorzaken of zelfs onze hele investering als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. In een dergelijk geval helpt een dosis Duitse terughoudendheid om de zaak in evenwicht te houden.

Elk Nederlands bedrijf zijn eigen Duitser?

Een grappig idee maar natuurlijk niets om serieus te overwegen. Wat wel het overwegen en vooral het doen waard is: een Duits-Nederlandse samenwerking op vele niveaus en in vele branches. Wij verkeren in de gelukkige positie dat onze cultuurverschillen ons juist (kunnen) verbinden. De onmiddellijke geografische nabijheid is daarbij een aanvullend voordeel. De kat uit de boom kijken links en met elke nieuwigheid aan de gang gaan rechts van de grens maken deze grens in overdrachtelijke zin tot de gulden middenweg; dit is maar één van vele verschillen waarvoor dit geldt.

Een van de doelstellingen van de Federation4WoMen is het Nederlandse en Duitse ondernemers nog dichter bij elkaar te brengen. De geografie hebben we al mee en met onze kennis en ervaring op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking zorgen wij ervoor dat Nederlandse en Duitse ondernemers meer verbindt dan scheidt. Meer weten? Je bent altijd welkom op een van onze netwerkbijeenkomsten.

Doordenker van de maand: hoe komt het toch dat van de Duitse terughoudendheid op de Autobahn helemaal niets te merken is? De Duitser is en blijft een mysterie…

WoordenTalent / Gaby van Halteren

 

Federation4WoMen is al bijna 8 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. We beginnen altijd met een lekkere, lichte en gezonde maaltijd.

 

Reserveer in je agenda: 25-11-2019 (NL), 27-01-2020 (D)

Meer informatie en aanmelding: www.federation4women.eu