Der Weißwurstäquator

Vandaag brengen we een bezoek aan mijn Heimat, Beieren. Deze deelstaat is de grootste van Duitsland met een oppervlak van ca. 70.550 km2 en bijna 13 miljoen inwoners (ter vergelijking: Nederland is ongeveer 41.500 km2 groot met ruim 17 miljoen inwoners).
Niet veel Nederlandse ondernemers zullen bij zakendoen in Duitsland aan Beieren denken, deze deelstaat wordt door het mooie landschap, de bergen en de ‘urige’ dorpjes eerder als vakantiebestemming gezien. Maar juist Beieren biedt vele mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Beieren groeit economisch namelijk sneller dan het noorden en Beierse steden laten zeer goede toekomstperspectieven zien.

Waar slaat de titel op?

Het gaat, zoals vaak in Duitsland, om eten. Ten noorden van de Weißwurstäquator (ten noorden van de rivier Main) wordt namelijk geen Weißwurst gegeten, dit is een echt Beierse specialiteit. Je kunt de tweedeling van Duitsland middels de Weißwurstäquator vergelijken met die van Nederland boven en onder de rivieren. De Duitsers stoppen trouwens niet bij één grens: er bestaat ook nog de Schafkopfäquator (Schafkopf is een Beiers kaartspel) en de ‘Guten Tag (noord) versus Grüß Gott (zuid)’-Äquator.

Zakendoen in Weißwurstland

Beieren gelden als traditioneel, conservatief en ouderwets. Maar toch is hun politiek en economisch systeem succesvoller dan dat van andere deelstaten. Aan de ene kant geven traditie en gedachtengoed een thuisgevoel en een identiteit; aan de andere kant nam Beieren in het verleden veel verschillende immigranten op en werd een echte smeltkroes waar de mensen nuchter zijn, snel kunnen handelen en er ruimte is voor uiteenlopende opvattingen. De Beierse mentaliteit staat dus helemaal niet zo ver af van de Nederlandse. Dit lijkt me voor Nederlandse ondernemers een mooie aanleiding om hun grenzen iets meer naar het zuiden te verleggen…

WoordenTalent / Gaby van Halteren

Bronnen: aha24x7.com / wp.digischool.nl