DIMINUTIEF of AKÜFI??

 
Nederlanders houden van het diminutief, Duitser hebben een Aküfi
Bij een dergelijke titel is natuurlijk enige uitleg nodig. De grammaticale term diminutief betekent in gewoon Nederlands ‘verkleinwoord’ en daar houden Nederlanders van: kopje koffie, glaasje wijn, frietjes en huisje boompje beestje.
 
Voor Duitsers is het veelvuldige en veelzijdige gebruik van onze verkleinwoorden vaak niet duidelijk omdat het vaak juist niet de betekenis heeft van klein of van korte duur maar ermee veeleer iets wordt bedoeld wat fijn, lekker of gezellig is, zoals heerlijk weertje of een bakkie doen. Extra verwarrend wordt het voor buitenlanders als je probeert uit te leggen dat een verkleinwoord ook ironisch of als understatement bedoeld kan zijn zoals ongelukje of akkefietje. Zo blijft de Nederlandse taal toch nog een beetje mysterieus…
 

En wat doen de buren?

 
Aan de andere kant van de grens heerst een andere verkleingewoonte: hier worden de lange aaneenschakelingen van zelfstandige naamwoorden, waarvoor het Duits berucht is, driftig afgekort – blijkbaar houden de Duitsers toch niet zo van woorden waarmee je Galgje met vlag en wimpel kunt winnen. Aküfi is, uiteraard, de afkorting van Abkürzungsfimmel oftewel afkortingstik.
 
Als een Duitser vraagt wat voor een KFZ je hebt, een PKW of een LKW, hebben de meeste Nederlanders een ‘vertaling’ nodig (KFZ betekent Kraftfahrzeug, motorvoertuig, een PKW is een Personenkraftwagen, personenauto, en een LKW een Lastkraftwagen, vrachtwagen). Het Duitse leger heeft er ook een handje van en het wordt beweerd dat veel afkortingen zijn uitgevonden om de vijand in verwarring te brengen. We houden het bij twee voorbeelden: FWdL = Freiwillig Wehrdienst Leistender (iemand die vrijwillig in militaire dienst gaat) en ZuMa = Zusätzliche militärische Ausbildung (additionele militaire opleiding).
 
Conclusie: aan beide kanten van de grens wordt verkleind. Ieder land doet dit op zijn eigen manier maar het blijkt wederom dat we ondanks onze verschillen toch zo verschillend niet zijn.
 
Heb je een leuk voorbeeld? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina. Wij zijn benieuwd!
 
COLUMNN Oldamt Nieuws maart 2018
WoordenTalent / Gaby van Halteren