Duitser kan het niet: de kerstmarkt

Nadat de Duitsers in de 19e eeuw al de kerstboom naar Nederland brachten en die hier gemeengoed werd zijn de Nederlanders in de 20e eeuw gezwicht voor de magie van de kerstmarkt: Glühwein, Lebkuchenherzen, Zwetschgenmännla/Pflaumenmännchen(resp. Zuid- en Noord-Duitsland) en natuurlijk een overvloed van kerstverziering. Niet alleen de kinderen kijken hun glanzende ogen uit, ook de volwassenen genieten met volle teugen(!).

En over kinderen gesproken, die worden door de ouders letterlijk en figuurlijk zoet gehouden met een eveneens uit Duitsland overgewaaide traditie: de adventskalender. Een bonte kalender met 24 deurtjes met erachter elke dag van 1 tot 24 december een lekkernij, meest chocola.

Het is opvallend maar niet vreemd dat de meeste uit Duitsland afkomstige gebruiken die wij hebben overgenomen met lekker eten en drinken te maken hebben. Wat dat betreft heeft Duitsland heel veel te bieden. Andersom hebben Nederland en de Nederlanders ook de Duitsers veel te bieden, denk daarbij aan onze handelsgeest, slagvaardigheid en innovatiedrang.

Duitsers en Nederlanders vullen elkaar perfect aan en zouden nog veel vaker met elkaar moeten samenwerken dan nu (al) het geval is. Federation4WoMen wil hieraan bijdragen door ondernemers uit beide landen bij elkaar te brengen, te laten netwerken, kennis en ervaring te delen en hun marktpositie in beide landen te vergroten. Kom eens langs op een van onze netwerkbijeenkomsten en maak kennis met onze leden!

 

Federation4WoMen wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2020.

 

Een persoonlijke noot: Dit was mijn laatste column voor Federation4Women. Aangezien ik ervoor heb gekozen om zakelijk een andere kant op te gaan dan de afgelopen jaren, lopen mijn doelen en die van het netwerk niet meer parallel. Vanaf januari ben ik daarom geen lid meer. Ik draag de vereniging en alle leden een warm hart toe en dat zal niet veranderen. Ik raad iedereen die zaken doet of wil doen met Duitsland aan lid te worden, het is een fantastisch netwerk met bevlogen mensen.

 

WoordenTalent / Gaby van Halteren