Duitsland staat bovenaan

Duitsland is het meest innovatieve land ter wereld – wie had dat gedacht?

Wij niet, dat geven wij eerlijk toe. Maar toch is het zo, volgens het door het World Economic Forum (WEF) onlangs gepresenteerde onderzoek met deze verrassende uitkomst.

12 criteria

Het WEF heeft een nieuwe index geïntroduceerd waarmee het concurrentievermogen van de landen wordt gemeten. Om tot een concurrentieranglijst te komen worden 12 criteria gebruikt, waaronder infrastructuur, internationalisering, arbeidsmarkt, financiële sector, gezondheid en innovatie.

Wat de complete ranglijst met alle criteria betreft staat Duitsland op de 3e plaats, achter de Verenigde Staten en Singapore en is daarmee de nummer 1 van Europa. Nederland staat op de 6e plaats en is de nummer 3 van Europa, met de ‘zilveren medaille’ voor Zwitserland.

Het innovatie ecosysteem

Volgens het WEF rapport is het innovatievermogen van vele landen laag omdat het een complex proces is waarin de meeste ideeën niet verder komen dan een uitvinding die nooit een product wordt en daarmee nooit de markt haalt. Wat dat betreft heeft Duitsland volgens het rapport de beste randvoorwaarden om dit proces te laten slagen: het is een economisch stabiel land met weinig schulden en lage inflatie. Er zijn verhoudingsgewijs veel wetenschappelijk publicaties en aangemelde patenten. ‘Made in Germany’ staat nog steeds synoniem voor kwaliteit, Duitse werknemers hebben vakinhoudelijk een hoog niveau en klanten zijn tevreden met Duitse producten.

Er is één gebied waar Duitsland niet hoog scoort: digitalisering. Dat Duitsers huiverig zijn voor internetbankieren en bij voorkeur niet pinnen maar contant betalen is bij ons in de grensstreek bekend; Duitsers nemen liever geen risico als er andere manieren zijn die prima werken. Ook internet c.q. wifi lopen achter, Duitsland is nog grotendeels analoog. Maar is dat per se een nadeel? Je houdt zeeën van tijd over als je niet honderd keer per dag je social media checkt en je door elk geluidje van je mobiel af laat leiden en dat komt je productiviteit ten goede. Misschien weten de Duitsers heel goed waarom ze geen haast maken met de digitalisering.

WoordenTalent / Gaby van Halteren, woordentalent.com

OLDAMBT NIEUWS NOVEMBER 2018

Federation4WoMen is al meer dan 7 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. We beginnen onze bijeenkomsten altijd met een lekkere, lichte en gezonde maaltijd.
Reserveer in je agenda: 26-11-2018 (D), 28-01-2019 (NL)
Meer informatie en aanmelding: www.federation4women.eu