Goede voornemens – maar dan anders(om)

Als ondernemer heb je waarschijnlijk goede voornemens voor dit nieuwe en nog bijna lege jaar. Je wilt een hogere omzet halen of juist minder uren maken en misschien ben je van plan om naar Duitsland uit te breiden. Over dit onderwerp schrijven we regelmatig in deze column – maar deze keer draaien we het om. Goede voornemens – maar dan anders(om).

Welke goede voornemens moet je als Duitser hebben als je in Nederland zaken wilt doen?

Duitsers vinden Nederlanders pragmatisch, flexibel en onconventioneel en daarmee (bijna) de perfecte zakenpartners (af en toe mag het wel een onsje minder flexibiliteit zijn…). Welke tips hebben wij voor onze Duitse zakenrelaties?

1. Afspraken zijn niet in steen gehouwen en kunnen gaandeweg worden aangepast als de situatie dit vereist. Probeer je daarom ook flexibel op te stellen.
2. Nederlanders gaan ervan uit dat het bij Duitsers met kwaliteit en vakkennis wel goed zit. Leg niet te veel nadruk op feiten en cijfers maar meer op de (immateriële) meerwaarde van een product of dienst.
3. Voor Nederlanders is een goede persoonlijke relatie belangrijk. Eerst een kopje koffie en ‘small talk’ en dan pas is het zakendoen aan de beurt. Neem de tijd en vertel iets privés over jezelf. En mocht je een keer in de buurt zijn, kom dan even langs om bij te praten.
4. De hiërarchie in Nederlandse organisaties is veel vlakker en de sfeer informeler dan in Duitsland. Laat daarom Herr of Frau Doktor liever achterwege.
5. Let bij je marketingcommunicatie erop dat Nederlanders de wereld ‘kleurrijker’ zien dan Duitsers. Dit uit zich in invloeden uit andere culturen en vrolijkere websites en printmedia.

En last but not least: netwerken en social media zijn erg belangrijk. Zorg voor een duidelijk LinkedIn-profiel en ga tweeten!

Hebben we voor onze Duitse buren een goed beeld van de Nederlandse zakenwereld geschetst? Zijn deze tips de juiste of ontbreekt er eentje? Ga naar onze website of Facebook-pagina en laat het ons weten!

WoordenTalent / Gaby van Halteren, woordentalent.com

Goede voornemens – maar dan anders(om)

Federation4WoMen is inmiddels al 6 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. We beginnen onze bijeenkomsten altijd met een lekkere lichte en gezonde maaltijd.

Reserveer in je agenda: 26-02-2018 (NL), 26-03-2018 (D), 23-04-2018 (NL)
Meer informatie en aanmelding: www.federation4women.eu