Made in Germany

Dit label en het belang dat Duitsers eraan hechten zijn net zo typisch Duits als Bratwurst, Schlagermusik en Krimis als Tatort en Derrick.

Maar hoeveel is het label vandaag de dag nog waard? Hebben schandalen en negatieve berichtgeving, bijvoorbeeld over vertragingen in de bouwwereld, en natuurlijk het gesjoemel in de automobielindustrie voor een deuk in het imago van Made in Germany gezorgd?
Het valt allemaal ontzettend mee, sterker nog, het label is en blijft ijzersterk en staat nog steeds voor ‘Spitzenqualit├Ąt’ en ‘deutsche Wertarbeit’, zij het met een krasje hier en daar op de vroeger smetteloze glanslak. In landen als Rusland en Turkije maar ook in Zuid-Amerika wordt de voorkeur gegeven aan Duitse producten, met name op het gebied van huishoudelijke apparaten, machines en auto’s. Made in Germany staat nog steeds gelijk aan degelijkheid en hoogwaardige kwaliteit.

Duitsers mogen trots zijn op Made in Germany …
… maar degenen die uiteindelijk bij de aankoop toch niet kiezen voor een Duits product doen dit in de meeste gevallen vanwege de prijs. Deze wordt ondanks de topkwaliteit vaak als te hoog ervaren. De vele concurrenten uit met name Aziatische landen leveren goede kwaliteit voor een veel lagere prijs en dat is tegenwoordig voor veel mensen het belangrijkste criterium.
Bovendien wordt er gevraagd, is Made in Germany nog wel terecht als veel Duitse producten tegenwoordig in het buitenland worden geproduceerd? Zou bijvoorbeeld Designed in Germany niet eerlijker zijn? Tot nu toe zijn er enkele bewegingen in deze richting waar te nemen maar van een echte internationale trend is er voorlopig geen sprake. Niet voor niets is uit onderzoek gebleken dat Made in Germany wereldwijd nog steeds op nr. 1 staat (gevolgd door Made in Switzerland en Made in EU).
En mocht je willen weten waar op de ranglijst Made in Holland te vinden is: wij moeten genoegen nemen met de 13e plaats.

WoordenTalent / Gaby van Halteren