Nederland staat bovenaan!

ONDERNEMEN
ZONDER GRENZEN?
JA, DAT KAN!

Uit een wereldwijd onderzoek van DHL in 169 landen bleek onlangs dat Nederland het meest geglobaliseerde land ter wereld is, wat de uitwisseling van goederen, diensten, kapitaal, informatie en personen betreft.

Maar hoe kan het dan dat onze samenwerking met buurland Duitsland (nr. 10 in het onderzoek, dus ook op een vrij hoge plek) nog weleens zo stroef verloopt? Globaal gezien zitten wij zo dicht bij elkaar als twee landen maar kunnen zitten en toch blijken de verschillen soms groter dan de overeenkomsten.

Onbekend maakt onbemind?

Als ondernemers die zaken doen met Duitsland weten we wel dat je aan de andere kant van de grens eerst beter met ‘u’ kunt beginnen en pas later over kunt gaan op ‘jij’. Je bent je er ook van bewust dat Duitsers niet zo van small talk houden maar bij een vergadering liever meteen in de materie duiken. En je zorgt ervoor dat je alle cijfers en details paraat hebt want waar Nederlanders in het begin het liefst globaal (!) over een onderwerp praten – het komt heus wel goed! – willen Duitsers alles meteen tot op de bodem uitzoeken en vastleggen.
De onderliggende reden van deze meer oppervlakkige verschillen wordt regelmatig over het hoofd gezien maar is wel cruciaal voor de manier waarop je met de ander zaken doet en omgaat:

Een Nederlander wil aardig gevonden worden terwijl een Duitser gerespecteerd wil worden.

Dit culturele verschil zit diep en zorgt ervoor dat het nog weleens misgaat bij contact en contract. Je kan er kansen door mislopen. Vanaf nu houd je dit dus in je achterhoofd maar wat kan je er praktisch mee? Stel vragen en maak afspraken erover hoe je een project wilt aanvliegen, wat je tijdens een vergadering wilt bespreken en hoe en vergeet ook dingen als taal, aanspreekvorm en eventueel zelfs kleding niet. Zo zorg je ervoor dat beide partijen zich op hun gemak voelen – en dat komt de relatie en de zaken tegoed.

WoordenTalent / Gaby van Halteren