Niet te vertalen!

Niet te vertalen
Omdat het deze maand nog vakantie is, wederom een luchtiger onderwerp maar wel één dat zowel privé als zakelijk van pas kan komen.

Er zijn van die Duitse woorden die niet te vertalen zijn. Hieronder vind je de meest originele en hun ‘vertaling’.

Deze heb je misschien al eens gehoord: de Ohrwurm. Een oorworm is een beestje waarvan mensen vaak denken dat het in je oor kruipt, al zal dat niet gauw gebeuren. De Ohrwurm is een lied (bijvoorbeeld een, jawel, Schlager) dat in je oor kruipt en er niet meer uit wil.

Sturmfreie Bude: iets wat alle tieners graag willen, het hele huis voor jezelf en geen ouders te bekennen. Nederlandse vertaling: ‘Als de kat van huis is, dansen de muizen.” Dan is sturmfreie Bude toch wel krachtiger.

Verschlimmbessern: je doet je best om een ding of situatie te verbeteren maar je maakt het alleen maar erger. Niet leuk als het privé gebeurt maar zakelijk kan het nog veel vervelender uitpakken. Een mooie brug naar typisch Duitse mensen en situaties die je in je werk liever niet tegenkomt.

Doperwtjes?

De Erbsenzähler: een pietje precies dat alle details wil weten en doorgaat tot alles perfect is. Oorspronkelijk was dit woord voor een gierigaard bestemd.

Erklärungsnot: je hebt iets gedaan dat niet door de beugel kan, je wordt betrapt en moet heel snel met een logische verklaring komen. Geen aanrader bij het zakendoen.

Ook deze kan je beter voorkomen: Zugzwang. Een schaakterm; als je wordt gedwongen een beslissing te nemen of je wilt of niet. Dit kan dit veel stress opleveren en het risico dat je de verkeerde beslissing neemt.

 

Mocht je nu in een soort Weltschmerz terechtkomen – het trieste, pijnlijke gevoel dat de echte wereld nooit aan je ideaalbeeld zal voldoen – dan helpen we je graag, tenminste wat het zakendoen met Duitsland betreft. Onze volgende bijeenkomst op 26 augustus a.s. is een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met onze leden en in een informele sfeer over allerlei onderwerpen te praten die je bezig houden.

 

WoordenTalent / Gaby van Halteren

 

Federation4WoMen is al 8 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. We beginnen altijd met een lekkere, lichte en gezonde maaltijd.

 

Reserveer in je agenda: 26-08-2019 (D), 23-09-2019 (NL), 28-10-2019 (D)

Meer informatie en aanmelding: www.federation4women.eu