Oldambt Nieuws augustus 2017

Een nieuwe column in Oldambt Nieuws augustus 2017, met een spannende subtitel!

ONDERNEMEN
ZONDER GRENZEN?
JA, DAT KAN!

Koffie drinken in Nederland, naar de wc in Duitsland

Vorige maand had ik het op deze plek over een mooi voorbeeld van een Duits-Nederlandse samenwerking tussen universiteiten en studenten. Deze maand wil ik mijn collega-ondernemers en de lezers van deze krant graag over een ander uniek voorbeeld berichten dat het meest originele en inspirerende is dat ik de laatste tijd ben tegengekomen.

Op de grens

Hiervoor gaan we naar Heerlen/Aachen en nog een stap verder dan gewone samenwerking: hier staat een bedrijf half op Nederlandse en half op Duitse bodem – en niet van oudsher, nee, hier is bij nieuwbouw heel bewust voor gekozen!

Het bedrijf had bij de bouw van hun nieuw onderkomen nog wel met de verschillen in de Duitse en Nederlandse wet- en regelgeving te maken maar die zijn inmiddels opgelost – er werd gewoon aan de strengere van beide normen voldaan. Nu wil het bedrijf zowel Nederlandse als Duitse medewerkers aannemen, ook al zorgt dit voor meer administratieve rompslomp. Beide nationaliteiten zullen straks in hetzelfde gebouw werken maar wel onder hun eigen respectievelijke wetten en arbeidsvoorwaarden.

Is dit dan niet omslachtig? Misschien wel maar het bedrijf gelooft er heilig in dat de synergie van de twee culturen in elk opzicht en op elke afdeling een positieve invloed zal hebben.

Wat kunnen wij ervan leren?

Uiteraard kunnen wij als ondernemers niet allemaal ons bedrijf gewoon maar ergens ‘op de grens neerzetten’. Wat we wel kunnen doen is ons dit voorbeeld elke keer voor ogen houden als wij ons afvragen hoe we de samenwerking tussen Nederland en Duitsland nog verder kunnen aanhalen en verstevigen. Dit bedrijf bewijst dat het altijd nog nauwer kan…

Zoals jullie inmiddels wel weten is ons binationaal netwerk alweer 5 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Mocht je als (Noord-)Nederlandse ondernemer graag zaken in (Noord-)Duitsland willen doen maar ben je nog niet bij een van onze bijeenkomsten geweest, meld je dan voor een van de onderstaande data aan!

Bron: AHA 24/7

Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur. De ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. Er is een buffet met soep, broodjes en andere lekkere hapjes.
Reserveer in je agenda: di 05-09-2917 (D), 25-09-2017 (NL), 23-10-2017 (D), 27-11-2017 (NL)
Meer informatie en aanmelding: www.federation4women.eu

WoordenTalent / Gaby van Halteren
Oldambt Nieuws augustus 2017