Het gaat goed met de handel!

En dan specifiek met de Duits-Nederlandse handel, meldt de DNHK (Duits Nederlandse Handelskamer). In hun nieuwsbericht staat te lezen dat het Bundesamt für Statistik, het Duitse CBS, heeft berekend dat Duitsland in de eerste helft van 2018 voor € 46,6 miljard aan goederen naar Nederland heeft geëxporteerd en voor € 49 miljard aan goederen vanuit Nederland heeft geïmporteerd. Dit komt neer op een stijging van 10,4% voor de uitvoer en 7,6% voor de invoer.

Mooie cijfers! Inmiddels is Nederland na China de belangrijkste handelspartner van Duitsland geworden en heeft de VS en Frankrijk achter zich gelaten. Als we kijken welke producten voor het grootste deel van import en export verantwoordelijk zijn, blijkt het in allebei de gevallen om machines, chemische producten en voedingsmiddelen te gaan – een soort stoelendans dus, met maar twee stoelen. Leuk hoor, maar waar blijven de tulpen?

Hoe zit het aan onze kant?

Bij ons staat Duitsland als handelspartner al jaren op nr. 1, gevolgd door België en het Verenigd Koninkrijk. Bij onze belangrijkste exportproducten vinden we – eindelijk, tulpen! – de sierteelt op nr. 3 en – jawel, de kaas! – zuivel op nr. 7. Kanttekening: dit geldt voor alle landen, niet alleen Duitsland.

Nauwe samenwerking

Naast en vanwege alle import en export werken Duitsland en Nederland nauw samen op gebieden als infrastructuur, transport, telecommunicatie en waterbeheer. Dit is bijzonder duidelijk in onze grensstreek en ook hier liggen nog meer dan genoeg kansen voor inventieve en innovatieve ondernemers.

Het is dus meer dan ooit de moeite waard om als Nederlandse ondernemer te kijken of het eigen product of de eigen dienst voor Duitsers interessant is. Mocht je overwegen om deze stap te zetten, informeer dan niet alleen uitgebreid bij KvK en DNHK maar kom ook beslist naar een netwerkbijeenkomst van Federation4WoMen. Onze leden helpen je graag met hun kennis en ervaring en kunnen boeiende verhalen vertellen over hun eigen ‘belevenissen’ op dat gebied.

WoordenTalent / Gaby van Halteren

Bron: dnhk.org

Foto: chuttersnap op unsplash.com

Federation4WoMen is al 7 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. We beginnen onze bijeenkomsten altijd met een lekkere, lichte en gezonde maaltijd.

Reserveer in je agenda: 27-08-2018 (NL), 24-09-2018 (D), 22-10-2018 (NL)