Innovatie is een noodzaak, geen keuze

Of je als ondernemer aan de rechter of linkerkant van de grens bent gevestigd, innovatie is een must. Je hoeft niet iedereen in je vak voor te zijn en blijven – als voorloper neem je ook risico’s – maar je moet wel met de snel veranderende wereld mee veranderen.

Stilstand is achteruitgang

Dit is vandaag zo mogelijk nog meer waar dan nog maar een paar jaar geleden. De ontwikkelingen gaan dankzij internet en nieuwe technologieën zo razendsnel dat het tijd en energie kost om bij te blijven. Hieronder enkele tips hoe je dat kunt doen.

Als je een toekomstbestendig bedrijf wilt moet je niet alleen de huidige behoeften van je klanten kennen maar alvast met ze in gesprek over hun toekomstige behoeften zodat je tijdig inspeelt op de vraag van morgen. Zorg ook voor een vast netwerk van toeleveranciers waarop je kunt vertrouwen.

Duurzaam ondernemen zou al vanzelfsprekend moeten zijn. Kijk niet alleen naar je eigen bedrijf en producten maar ook naar je toeleveranciers. Werken zij duurzaam? Laat aan je klanten en op je website zien hoe duurzaam je bent.

Wees creatief, wees verrassend, dat is de concurrentie ook. Bedenk hoe je de verwachtingen van je klanten kunt overtreffen, geef iets gratis weg – bijvoorbeeld een dienst waarmee je je klanten aan je kan binden, zorg voor de best mogelijke service en vergeet vooral niet persoonlijk aandacht te schenken, dat maakt vaak het verschil.

Experimenteren en samenwerken: soms moet je als ondernemer je vertrouwde manier van zakendoen loslaten en een nieuwe weg inslaan zodat je bedrijf een toekomst heeft. Je kunt er zelf mee experimenteren maar ook samenwerken met bedrijven die dit al hebben gedaan; zo hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Dit kunnen bedrijven uit dezelfde branche zijn maar ook toeleveranciers of klanten die hun eigen klanten beter van dienst willen zijn.

Nog meer tips? Kijk eens op de site van de Kamer van Koophandel!

WoordenTalent / Gaby van Halteren

Bron: kvk.nl/advies-en-informatie

Foto: Kyle Glenn op Unsplash

Federation4WoMen is al 7 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. We beginnen onze bijeenkomsten altijd met een lekkere, lichte en gezonde maaltijd.
Reserveer in je agenda: 27-08-2018 (NL), 24-09-2018 (D), 22-10-2018 (NL)