Oldambt nieuws juli 2017

Een meester in Nederlands-Duitse relaties

Oldambt nieuws juli 2017Nee, deze column in Oldambt nieuws juli 2017 gaat niet over een Nederlander die zijn liefdesrelatie met een Duitse op meesterlijke wijze weet te ‘onderhouden’. Het onderwerp is een speciale Master-opleiding Nederlands-Duitse studies waar ‘interculturele experts op het gebied van Nederlands-Duitse betrekkingen’ worden klaargestoomd. Deze studie is te volgen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Westfälische Wilhelms-Universität Münster. En ‘en’ betekent in dit geval niet dat je kunt kiezen waar je de studie wilt volgen maar ‘en – en’, je volgt de studie namelijk één jaar in Nijmegen en één jaar in Münster.
Oldambt nieuws juli 2017
Grensoverschrijdend? Nee, grensoverstijgend!
Het is een binationale, tweetalige opleiding waarmee je na afronding vele kanten op kunt in o.a. handel, cultuur en politiek en een Nederlands-Duits masterdiploma in ontvangst mag nemen dat in beide landen erkend en geldig is. Een mooi initiatief dat van zijn initiators de stempel ‘grensoverstijgend’ mee heeft gekregen.

Wat kan jij als ondernemer die graag met zijn buurland zaken wil doen van deze studie leren? In ieder geval dat een zorgvuldige voorbereiding een must is. Maar wacht, er is meer!
Nederlanders denken vaak dat ze het Duits in voldoende mate beheersen om zaken te doen. Maar waar het op privégebied geen ernstige gevolgen heeft als je een blunder maakt kan dit op zakelijk gebied funest zijn. Zorg ervoor dat je voor belangrijke besprekingen een tolk meeneemt of op z’n minst alle benodigde documenten van tevoren laat vertalen.
Waar je ook op moet letten zijn de kleine maar fijne cultuurverschillen die eveneens een struikelblok kunnen vormen. Verdiep je daarom in de culturele achtergrond van je gesprekspartners of vraag de tolk om je hierbij te helpen.

Dit is natuurlijk erg algemeen en summier; voor meer informatie kan je bij ons netwerk terecht. Onze belangrijkste taak is het, ondernemers over de grens heen te helpen (soms zelfs letterlijk!). Hiervoor hebben we zowel als netwerk veel ervaring en knowhow opgebouwd als ook leden wiens business het is ondernemers in het buurland succesvol te laten opereren.
Onze bijeenkomsten zijn binationaal en tweetalig, wat dat betreft, zitten we met de studenten op één lijn. En ook interculturele expertise is volop aanwezig. De proef op de som nemen? Je bent van harte welkom!

WoordenTalent / Gaby van Halteren, woordentalent.com

Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur. De ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. Er is een buffet met soep, broodjes en andere lekkere hapjes.
Reserveer in je agenda: 28-08-2917 (D), 25-09-2017 (NL), 23-10-2017 (D), 27-11-2017 (NL)
Meer informatie en aanmelding: www.federation4women.eu

Oldambt nieuws