Oldambt Nieuws Oktober 2017

ONDERNEMEN
ZONDER GRENZEN?
JA, DAT KAN!

Hier is de grens ‘los’!

Oldambt Nieuws Oktober 2017

Dinxperwich


Foto met dank aan Heimatverein Suderwick

‘Grensgeval’ Dinxperwick (Dinxperlo in Nederland en Suderwick, de zuidelijke wijk, in Duitsland) waren ooit één plaats. Tot de politiek zich ermee bemoeide en de grens dwars door de plaats legde. Gelukkig behoort de eeuwenlange scheiding inmiddels weer tot het verleden. Dinxperwick is terug!

Toch nog één barrière …

De mensen aan beide kanten van de grens werken nauw samen en hebben de meeste problemen rond de door de plaats lopende grens weten op te lossen. Ze genieten van hun bijzondere status, er is een samenhorigheidsgevoel dat nationaal belang overstijgt en ze zijn op weg een echt Europese plaats te worden. Er is echter nog één maar … ondanks alle overeenkomsten worden er twee talen in Dinxperwick gesproken en zijn er bewoners die (nog) niet ‘over de grens praten’.

… maar ook daar hebben ze in Dinxperwick een oplossing voor!

Veel Duitse en Nederlandse buren lossen het probleem als volgt op: in eerste instantie praten ze elk hun eigen taal en in de meeste gevallen verstaat de ander je wel. Wordt het toch te ingewikkeld, is er een hulpmiddel dat prima werkt: het dialect. Even geen ABN en Hochdeutsch maar overgaan op plat(t) en je begrijpt elkaar weer. Was dat in de politiek maar ook zo makkelijk!
[Bronnen: buurtaal.de en Bürgerinitiative Dinxperwick]

Ook bij Federation4WoMen hebben wij geen last van de taalbarrière. Duitsers en Nederlanders begrijpen elkaar en leren de andere taal door met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Uiteraard wordt, indien nodig, vertaald tijdens onze altijd tweetalige bijeenkomsten. Cultuurverschillen worden omarmd, overeenkomsten gekoesterd. Wil je deze bijzondere sfeer proeven en binationaal zaken doen, meld je dan aan en kom langs op een van onze netwerkavonden.

WoordenTalent / Gaby van Halteren, woordentalent.com

Federation4WoMen is inmiddels al 5 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. We beginnen onze bijeenkomsten altijd met een lekkere lichte en gezonde maaltijd.
Reserveer in je agenda: 7/8-11-2017 (Promotiedagen Groningen), 27-11-2017 (NL)
Meer informatie en aanmelding: www.federation4women.eu
Ontmoet ons 7 en 8 november a.s. op de Promotiedagen, stand 6104!
(gratis toegangskaart te downloaden via onze site/agenda)