Wirtschaftsdeutsch

Wirtschaft is in het Duits een ander woord voor Lokal of Gaststätte, restaurant of kroeg dus. Gaan we het over ‘Kroegduits’ hebben? Zo ja, waar kan ik me opgeven voor de cursus?

Helaas … in deze column gaat het over de iets minder sprankelende variant, als in Zakelijk Duits of Duits voor het bedrijfsleven.

Een Google zoektocht leert dat er diverse taalinstituten zijn die een workshop, training of cursus Zakelijk Duits aanbieden. De Duits-Nederlandse Handelskamer kwam eind vorig jaar zelfs met een eigen on- en offline programma waarmee je in je eigen tempo precies op die manier kunt leren die voor jou het meest efficiënt en effectief is.

Maar iedereen spreekt tegenwoordig toch Engels?

Dit klopt inmiddels ook voor veel Duitsers, vooral de jongere generaties, maar de uitspraak ‘Wil je een land leren kennen, leer dan de taal’ geldt nog steeds en zal altijd blijven gelden. Cultuur en taal zijn zo nauw met elkaar verweven dat je alleen echt in de huid van de ander kunt kruipen als je zijn taal spreekt. Voor zakendoen lijkt dit misschien iets te ver te gaan. Maar denk eens eraan hoe buitenlanders Nederlanders zien als ze niet verder kijken dan het oppervlak (als in tulpen, kaas en klompen).

Een diepe duik in de Duitse cultuur lukt alleen als je als buitenlander ook Duits spreekt. Hetzelfde geldt voor zakendoen; met Engels, hoe goed gesproken ook, blijf je aan het oppervlak hangen. Met Zakelijk Duits, inclusieve de nodige lessen over de Duitse zakencultuur in al haar complexiteit, ga je de diepte in en krijg je de kans een diepgaande zakenrelatie op te bouwen die in Duitsland zo belangrijk is.

Dit is een wezenlijke stap om het vertrouwen van je Duitse zakenpartners te winnen en te behouden. Vertrouwen staat voor Duitsers bij het zakendoen nog steeds op nummer één. Hoge kwaliteit is een goede tweede – en hoe beter kun je je Duitse zakenpartners overtuigen van de kwaliteit van je producten dan ze met kwalitatief goed Duits aan te spreken?

WoordenTalent / Gaby van Halteren

Federation4WoMen is al bijna 8 jaar grensoverschrijdend en grensverleggend bezig. Elke 4e maandag van de maand ontmoeten Duitse en Nederlandse ondernemers elkaar van 18.00 tot 21.00 uur, de ene keer in Oost-Groningen, de andere keer in Ostfriesland. We beginnen altijd met een lekkere, lichte en gezonde maaltijd.

Reserveer in je agenda: 28-10-2019 (D), 25-11-2019 (NL), 27-01-2020 (D)