CHECKLIST ZAKELIJK SPEEDDATEN

Wel eens een zakelijke speeddate meegemaakt? Leuk om verhalen te horen, maar wat dan?

De volgende ochtend ga je weer op in de waan van de dag, met een beetje geluk stuur je nog wat linkedin invites en dat was ‘m dan weer. Eigenlijk zonde van je paar minuten show aan die tafel met een paar andere ondernemers. Daar moet je meer mee doen.

We hebben een paar speeddate methodes onderzocht. Wat blijkt, de beste speeddates volgen een vaste structuur. We vertellen je graag hoe je zelf meer uit je zakelijke speeddating haalt. Neem pen en papier mee, schrijf alvast op wat je te bieden hebt en wat je te vragen hebt. Dat scheelt heel wat euhss ennne’s dusse’s tjaa’s. Jij weet namelijk wat je gaat zeggen.

Tip 1. Bereid je voor
Logisch, zou je denken. Maar dat blijkt het niet te zijn. Hoeveel mensen verliezen niet de helft van de speed-date tijd met euh en aah en tjaaa. Zorg dus dat je je zaken op een rijtje hebt. Desnoods oefen je het van te voren een keer hardop voor de spiegel.
Dus: wat doet je bedrijf, wat doe jij voor je bedrijf, welke veranderingen heeft je bedrijf doorgemaakt, waar zit de groei en natuurlijk: wat is de meerwaarde van je bedrijf op jouw gebied?

Tip 2. Bedenk hoe je je gesprekspartner kunt helpen
Hoe kun je je gesprekspartner helpen? Dan bedoelen we niet: welke producten of diensten van jouw bedrijf kun je aan je gesprekspartner slijten. Dan heb je het over verkopen en dat is niet de bedoeling. Het is de bedoeling om informele consultancy te verlenen. Gratis en voor niets. Zorg wel voor follow-up in de vorm van een afspraak. Want serieuze consultancy, ook de gratis variant, kost meer tijd dan de paar minuten van je speed-date. Er zijn maar weinig mensen die geen kopje koffie willen drinken. Afspraak is zo gemaakt. Zorg dat je contactgegevens hebt! 

Tip 3. Bedenk hoe je gesprekspartner jou kan helpen
Dit is de omgekeerde versie van tip 2. Het is helemaal niet gek om een advies te vragen. Je zit met ondernemers aan tafel. Iedereen maakt fouten en gaat weer verder. Je hoeft het wiel niet uit te vinden. Vraag advies of een tip. Of kijk of iemand je aan een contact kan helpen. Bedenk hoeveel tijd je dat oplevert. Het is niet altijd slim om alles zelf op te lossen. Vergroot dus je efficiency door informele consultancy in te roepen. Dan  hou je tijd over voor je ‘gewone’ werk. Goed voor je productiviteit.

Happy speeddating!